Osteopathie bij spanningshoofdpijn

Osteopathie-nek

Spanningshoofdpijn is een veel voorkomende hoofdpijnklacht en wordt veroorzaakt door verhoogde spanning ter hoogte van het occiput (achterhoofdsbeen). Deze spanning geeft hoofdpijnklachten vanuit het achterhoofd naar de slapen, het voorhoofd en de kaak. Mede door het ontstaan van myofasciale triggerpoints (spierknopen) kan deze pijn worden veroorzaakt. Door de verhoogde spanning kan ook de terugvloei van bloed uit de schedel worden beperkt waardoor er een zwaar en vermoeid gevoel in het hoofd ontstaat en met name in de ochtend de hoofdpijnklachten het ergst zijn.

Osteopathisch gezien gaan we op zoek naar de oorzaak van de verhoogde spanning van deze spieren. Deze spanning kan door verschillende structuren worden veroorzaakt, vaak hangen verschillende oorzaken samen.

Trauma’s of letsel in de schedel

De schedel bestaat uit verschillende schedeldelen die als baby nog los van elkaar liggen, fontanellen, later verbenen deze structuren tot een geheel. Het blijkt echter dat er nog een bepaalde mate van elasticiteit zit in de schedel. Door veranderde spanning of beweeglijkheid van één van de schedeldelen kan dit gevolgen hebben voor de aangrenzende structuren zoals de nek. Je kan hierbij denken aan een val op het hoofd, hersenvliesontsteking, contactsporten maar ook verschillende spanning tussen de linker en rechter kaak (-spieren).

Ook het buikvlies, dat om organen zit, wordt rijk bezenuwd vanuit de nek

Neurologische relatie met organen

Hoog in de nek liggen kernen van verschillende hersenzenuwen. Op deze kernen, in de hersenstam, komt informatie binnen vanuit organen in de borst- en buikholte (via de nervus vagus). Ook het buikvlies, dat om organen zit, wordt rijk bezenuwd vanuit de nek (via de nervus phrenicus).

Osteopatische behandeling

Bij een osteopathische behandeling gaan we op zoek naar de oorzaak van deze verhoogde spanning en welke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak zijn er verschillende elementen die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van deze klachten. Je kunt het zien als een emmer die overstroomt waarbij er verschillende factoren (bv. spanning, houding, orgaanbelasting, trauma’s etc.) zijn die de emmer vullen. Zo lang het water onder de rand staat zijn er echter, nog, geen klachten. Op dat moment kan een betrekkelijk onschuldige gebeurtenis de druppel zijn die de klachten op laat treden. Verkeerd geslapen, op de tocht gezeten, een airco zijn allemaal redenen die worden aangedragen. Orgaanspanning, schedeltrauma’s, houdingsprobleem, stress etc. kunnen allemaal een rol spelen.

Effect van osteopathische behandeling

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat osteopathische behandeling een positief effect hebben bij de behandeling van spanningshoofdpijn.

Lees verder

Uncategorized

Ostopathie bij Burnout klachten

Burnout Soms kom je in een situatie terecht waarbij je lichaam het op geeft, stop zegt.  Je bent fysiek en/of emotioneel uitgeput. Buiten de psychische

Osteopathie bij Autisme

Autisme valt niet te genezen en dus ook niet middels osteopathie. De symptomen behorend bij autisme of autistiform gedrag kunnen echter wel positief worden beïnvloed.