Osteopathie bij hooikoorts klachten

Eenmaal hooikoorts, altijd hooikoorts? Nee dus. Pollen waren er al voor de mensheid. Het menselijk lichaam is ingesteld om hiermee om te gaan.

Hooikoorts de baas met een gezonde buik.

Eenmaal hooikoorts, altijd hooikoorts? Nee dus. Wie op latere leeftijd in het voorjaar ooit begon met snotteren en tranen vanwege het overschot aan pollen in de lucht, hoeft niet te wanhopen. De darmen kunnen de grote boosdoener zijn. Gelukkig valt daar wat aan te doen.

“Veel mensen zullen opkijken dat de oorzaak van de hooikoorts wel eens in de buik kan liggen. Deze bevinding geldt dan met name voor hooikoortspatiënten die hier pas op latere leeftijd structureel last van kregen,” stelt Rob Muts, directeur van Het College voor Osteopathie Sutherland in Amsterdam. “De makers van Yakult beweren niet voor niets dat hun drankje via de darmen de verdediging tegen indringers vergroot. In de darmen worden immers allerlei antistoffen gemaakt, onder meer ook die tegen het teveel aan pollen, dat periodiek door de lucht zweeft. Hoe beter de bewegingen van dit orgaan, hoe gezonder en hoe beter de aanmaak van deze antistoffen.” Schort er iets aan de vrijheid van de darm, dan kán dit zomaar de onderliggende oorzaak zijn voor hooikoortsverschijnselen.

pollen ouder dan de mensheid

“Pollen waren er al voor de mensheid. Het menselijk lichaam is in principe ingesteld om hiermee om te gaan,” aldus Muts. “Deze pollen hebben slechts vat op de mens als er een voedingsbodem bestaat om op die pollen te reageren. De voedingsbodem kan worden veroorzaakt door talloze factoren, daarom moet er individueel worden gezocht.”

Een osteopaat kijkt naar het hele lijf. Een gezonde buik voelt zacht, elastisch en is pijnloos. Een osteopaat checkt bij hooikoorts of hij belemmeringen voelt. Is dit het geval, dan probeer hij het darmweefsel weer losser te maken, zodat de beweeglijkheid van de darm terugkeert. Daarmee verdwijnt of verminderd in de regel de voedingsbodem en daarmee de allergie. Muts: “Onderliggend principe is, dat ieder minuscuul systeem in het lijf vrijheid van bewegen heeft. Dan hebben allergenen, stoffen die overgevoeligheid veroorzaken, vrijwel geen vat. Vergelijk dit met een stromende rivier. Deze is gezond en kan je drinken. Stilstand water wordt brak en is een bron van micro-organismen.”

bron: NVO

Lees verder

Uncategorized

Ostopathie bij Burnout klachten

Burnout Soms kom je in een situatie terecht waarbij je lichaam het op geeft, stop zegt.  Je bent fysiek en/of emotioneel uitgeput. Buiten de psychische

Osteopathie bij Autisme

Autisme valt niet te genezen en dus ook niet middels osteopathie. De symptomen behorend bij autisme of autistiform gedrag kunnen echter wel positief worden beïnvloed.