Osteopathie bij Autisme

Autisme valt niet te genezen en dus ook niet middels osteopathie. De symptomen behorend bij autisme of autistiform gedrag kunnen echter wel positief worden beïnvloed.

Met name op het gebied van prikkelverwerking kunnen verschillende vormen van therapie invloed uitoefenen. Bij deze patiëntengroep kan er sprake zijn van een verstoorde prikkelverwerking op alle zintuigelijke niveau’s; zicht, tast, geluid, smaak en geur. Bij het verwerken van een prikkel zijn veel systemen betrokken, van de “receptor cel” tot aan de prikkelverwerking in de hersenen. Het systeem van verwerken van deze prikkels noemen we sensorische integratie. Hoe beter dit systeem wordt in de verwerking van de prikkels hoe minder overprikkeld de cliënt met autisme wordt en hoe minder de symptomen op de voorgrond staan. Osteopathie kan hier goed bij helpen.

Andere vormen van therapie zoals kinderfysiotherapie sensorische integratie kunnen eveneens ondersteuning bieden. Tevens zijn er verschillende onderzoeken in het buitenland die aantonen dat vormen van muziektherapie (The Listening Program) en het aanpassen van de kleur lenzen van een bril een positief effect kunnen hebben op de sensorische overprikkeling.

Darmklachten

Slecht functionerende darmen hebben een negatieve invloed op hersenzenuwen en oa gemoedstoestand

De prikkelverwerking van voedsel in ons verteringsstelsel is een complex systeem. Bij cliënten met autisme kunnen er op verschillende niveau’s van vertering problemen ontstaan als gevolg van een slechte prikkelverwerking. Van geur, smaak en prikkelende sensaties in de mond tot aan een slechte prikkelverwerking in de darmen. 

Inmiddels wordt er, ook binnen de wetenschap en de reguliere medische wereld, gesproken over je darmbrein. Dit wil zeggen dat de darmen en de hersenen een directe verbinding met elkaar hebben en dat slecht functionerende darmen direct negatieve invloed kunnen hebben op de hersenzenuwen en oa gemoedstoestand.

Osteopathie is uitermate geschikt om dit systeem te behandelen. Door de beweeglijkheid van de darmen te herstellen, doorbloeding te verbeteren en de zenuwbanen voor de prikkelverwerking vrij te maken heeft dit een positief effect op een goede verwerking van voedsel alsmede een positieve invloed op de symptomen behorend bij autisme.

Bij een dergelijke osteopathische behandeling is ondersteuning door een voedingsspecialist van grote toegevoegde waarde. Zij kunnen onder andere door (stoelgang-) onderzoek een beeld vormen of er sprake is van intoleranties, ontstekingen of bacteriële overgroei.

Osteopathie kan een positieve invloed hebben op de symptomen behorend bij autisme maar werkt het beste in samenwerking met verschillende disciplines zoals (kinder-) fysiotherapeuten en voedingsspecialisten.

Als u meer wilt weten hierover of als u wilt weten of behandeling zinvol zou zijn voor u of uw kind kunt u bellen met 085 – 4858374 of mailen naar niels@pmc-depraktijk.nl

Lees verder

Uncategorized

Ostopathie bij Burnout klachten

Burnout Soms kom je in een situatie terecht waarbij je lichaam het op geeft, stop zegt.  Je bent fysiek en/of emotioneel uitgeput. Buiten de psychische

Osteopathie bij Autisme

Autisme valt niet te genezen en dus ook niet middels osteopathie. De symptomen behorend bij autisme of autistiform gedrag kunnen echter wel positief worden beïnvloed.