Osteopathie bij baby’s, moeizame bevalling

osteopathie-bij-babys

Steeds vaker vinden ouders de weg naar de osteopaat voor de behandeling van hun baby. Osteopathie voor baby’s is een zachte benadering van de klachten van je kind. Een pasgeboren kind kan ongemakken of pijn ondervinden maar is niet in staat dit zelf aan te geven. Huilen is het enige communicatiemiddel wat zij tot hun beschikking hebben. Ouders hebben vaak snel genoeg door of hun kind huilt om aandacht, troost, liefde, honger, verveling, vermoeidheid of pijn.

Ook al is een baby nog erg jong, toch heeft het al veel meegemaakt tijdens de zwangerschap en bevalling. Gedurende de zwangerschap ontwikkelt de bevruchte eicel zicht tot een embryo met verschillende ontwikkelingsstadia. Tijdens deze periode is de ongeboren baby onderhevig aan invloeden zoals, gebruik van medicatie en of stress. Het is voor de osteopathische behandeling van een baby van belang om het verloop van de zwangerschap goed te bespreken.

“Een verkeerde positie in het bekken en de grote druk kan leiden tot blokkade’s en schedelvervormingen”

De bevalling is voor zowel moeder als kind een heftige ervaring waarbij veel kracht wordt uitgeoefend op de schedel van het kind. De positie van de schedel ten opzichte van het schaambeen en het heiligbeen is van belang voor een goede overdracht van de krachten op de schedel. Om goed door het geboortekanaal te kunnen maakt een baby een draaibeweging (spildraai) waardoor de schouders en schedel kan passeren.

Wanneer een bevalling ingeleid is of de vruchtvliezen zijn doorgeprikt, zal het kind versneld zijn positie in het bekken innemen waardoor deze mogelijk niet de juist positie heeft (kruinligging, of aangezichtsligging). Een verkeerde positie in het bekken en de grote druk kan leiden tot blokkade en schedelvervormingen. Ook het gebruik van forceps of een zuignap kan de vorm en druk op de schedel beïnvloeden. Dit hoeft niet altijd tot problemen te leiden. Een pasgeboren kind is nog heel plastisch en de schedel is gemaakt om met druk om te gaan.

Baby’s die nek blokkade’s of schedelvervormingen hebben kunnen desondanks verschillende symptomen gaan vertonen zoals; (verborgen) reflux, voorkeurshouding, schedelafplatting (plagiocephalie), huilbaby’s, slik- of zuigproblemtiek.

Zo zijn er verschillende trauma’s die bij de geboorte kunnen ontstaan. Wanneer de spildraai niet (volledig) heeft plaatsgevonden kan er tevens een probleem ontstaan bij de (rechter) schouder of sleutelbeen.

Wanneer u meer wil weten of u wil een afspraak maken, neemt u dan gerust contact op.

Tarieven

Consult Osteopathie

Niels van Diemen

zier verder:

Osteopathie bij rugklachten

Osteopathie bij spanningshoofdpijn

Lees verder

Uncategorized

Ostopathie bij Burnout klachten

Burnout Soms kom je in een situatie terecht waarbij je lichaam het op geeft, stop zegt.  Je bent fysiek en/of emotioneel uitgeput. Buiten de psychische

Osteopathie bij Autisme

Autisme valt niet te genezen en dus ook niet middels osteopathie. De symptomen behorend bij autisme of autistiform gedrag kunnen echter wel positief worden beïnvloed.