De osteopaat helpt je lichaam in balans te brengen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kan osteopathie daarbij helpen.
Zwanger worden is een natuurlijk, maar ingewikkeld proces. Er komt heel wat bij kijken. De omstandigheden voor bevruchting en innesteling zijn erg belangrijk.
Naar de osteopaat
Heb je een kinderwens maar raak je niet zwanger, zonder dat daar een aanwijsbare medische reden voor is? Dan kun je langsgaan bij een osteopaat. Je kunt ook kiezen voor behandeling door een osteopaat in combinatie met een medische behandeling, bijvoorbeeld met hormonen, om zo de slagingskans te vergroten.
Osteopathie en zwanger worden, hoe werkt dat?
Osteopathie is geen wondermiddel dat direct invloed heeft op de vruchtbaarheid van man of vrouw. Het kan echter wel de omstandigheden verbeteren waardoor de kans op bevruchting en innesteling toe kan nemen. Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Anders gezegd: alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding en kan elkaar beïnvloeden. Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en kan daardoor de mogelijke oorzaak van een klacht vinden. Soms zit de oorzaak op een heel andere plek dan waar de klachten zich openbaren.
Het uitblijven van een zwangerschap kan een duidelijke medische oorzaak hebben, zoals verklevingen aan de eierstokken of verklevingen in de baarmoeder. In zo’n geval heeft behandeling door alleen een osteopaat geen zin. Osteopathie stelt het lichaam in staat zijn eigen herstelvermogen optimaal te benutten. Als een schade dusdanig is dat het regeneratievermogen van het lichaam te kort schiet kan daar ook met osteopathie geen verandering in worden gebracht. Wel kan de osteopaat de slagingskans van bijvoorbeeld een IVF-poging of hormoonbehandeling vergroten.
Als er geen duidelijke medische oorzaak is voor het uitblijven van je zwangerschap dan biedt de osteopaat soms uitkomst. Hij kan helpen om je lichaam weer in balans te brengen.
De behandeling
Osteopathie is altijd gericht op de behandeling van het lichaam als geheel. Het onderzoek is gericht op beweeglijkheid. Door allerlei verschillende oorzaken kan de beweeglijkheid van onder andere je baarmoeder of eierstokken verstoord zijn geraakt.
Tijdens de behandeling herstelt de osteopaat die oorspronkelijke beweeglijkheid met zachte, maar doelgerichte (uitwendige) handgrepen. Hierdoor verbetert de mobiliteit en de doorbloeding van de regio. Hoe beter de doorbloeding en functie van de regio hoe gezonder en ontvankelijker deze structuren zijn.
Bij een eerste bezoek stelt de osteopaat veel vragen over de klachten, maar ook over je ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij te achterhalen wat de oorzaak van het uitblijven van je zwangerschap is en welk weefsel hiervoor zorgt.
Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. In je ondergoed laat hij je afwisselend zitten, liggen of staan. Naar aanleiding van de anamnese en onderzoek bespreekt de osteopaat de mogelijkheden voor een eventuele verdere behandeling.
Beweeglijkheid lichaamsweefsels
Gedurende vervolgafspraken worden de lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk gemaakt. Hierbij kijkt de osteopaat vooral naar:
- je baarmoeder
- eierstokken
- eileiders bijnieren (die samen met de eierstokken zwangerschapshormonen produceren)
- de hersendelen hypofyse en hypothalamus (die de productie van zwangerschapshormonen aansturen)
- de doorbloeding van je lichaam (die ervoor zorgt dat de hormonen op de juiste plek belanden)